неделя, 22 ноември 2015 г.

Приказка за Митко Ментата и неговата Паралелна Вселена

Чували ли сте за симпатичния персонаж Doctor Who? По-вероятно не. Почитателите на определен жанр филми обаче са добре запознати с очарователната му разсеяност и лекотата, с която прескача границите на времето и пространството. В този случай става дума за герой от сериал с много фенове, респ. дълга история и много сезони, но има едни други, не чак толкова положителни персонажи в реалния живот, поне на българска територия (за другите държави вие ще ми кажете как е)...

Та, като стана дума за персонажите, които физически пребивават в земното пространство, в частност това на Република България... ТАДААААМ! Добре дошли в паралелната вселена на Митко Ментата! На въпросното място (ПВММ=Паралелната Вселена на Митко Ментата) човек може да получава стоки, услуги и квалифициран труд от специалисти, без да заплаща за това, като крайният резултат се очаква да бъде швейцарски на вид. На същото това място работещите за него хора могат да изкарат месеца с 200 лв., полагайки тежък физически труд. Разбира се, Митко Ментата няма за задължение през този период да осигурява хранителни продукти за фотосинтезиращите си служители - нали са виртуални, могат също така виртуално да се хранят. Глезотии пък като "здравословни и безопасни условия на труд", случааайно споменати в КТ, са просто далечен блян.

От другата страна, в реалния свят (РС), нещата изглеждат по следния начин:
Митко Ментата е собственик на "биоблаблаферма", с който факт много се гордее. Да се пита човек защо, като блаблафермата нито е био (защото на мястото, където се намира, пашата е оскъдна и се допълва с използваните от всички останали собственици на животновъдни ферми фуражи, само въздухът е чист, ама и там ръсят chemtrails), милите животинки гледат тъжно, защото са недохранени, а на Митко толкова му и пука за тях и изхвръкналите им кокали. Точно толкова го интересува и участта на тези, които се грижат за тях и свалят по има-няма 5 кг месечно от това, че не се хранят добре, а дори и да имат пари - мястото за пазаруване е далече. Същите тези всеки ден се обръщат с не особено любезни епитети към самите себе си (а след това и към чорбаджията на обгрижваните гадинки) за това, че неразумно са повярвали на розовите мечти за швейцарски тип ферма на посочения по-горе собственик.

На това, иначе приказно място, електриката е кът. Работи се като в Средновековието, защото повечето лампи, крушки и пр. осветителни тела не работят и намаляват прогресивно поради отчайващото състояние на електрическата инсталация. Това е причината за честите покупки на крушки (или кой знае, може пък работещите там да са прояли стъкло, за да не умрат от глад), гърмящи контакти, повредени електроуреди и пр. Това обаче са някакви жалки битовизми за Митко Ментата, с които не си струва да се занимава, след като си стои на топло вкъщи и се прави на голям животновъден бос. Да му мислят хората, които е излъгал и продължава да лъже всеки Божи ден. Ах, да! Митко и с Божиите дела има общо, но това е една друга и доста дълга тема, за която може би ще намеря време да пиша някой ден...

Та да продължа историята... Любимите кандидати за работа на Митко Ментата са отчаяните. Тези, на които не е останал кой знае какъв избор в този труден живот в България, където работодателите винаги имат право, а работниците (според току що споменатите други с "р") са с ръце в г*за. Много едностранчиво мнение, но нали трябва да помагаме на работодателите, които (уж) допринасят за генерирането на т.нар. БВП (знаете какво е), а работниците - кучета ги яли! Те могат да се бъхтят и да карат с 200 лв. цял месец. Негово Величество Работодателят, в началото на следващия месец вместо да им плати заплата, великодушно ще им отпусне цели 200 лв. И така, докато на хората им писне и си тръгнат, зарязвайки всичко и давайки възможност на НВР (пише си по-горе какво значи) да си отбележи "самоотлъчка" и да спести някой лев за екскурзии или ходене по ресторанти. Ако сте по-отчаяни от тях и неистово търсите къде да се прислоните и да бъдете експлоатирани - обадете се. Все ще измисля как да ви свържа с този работодател-мечта (имам данни за фирмената му регистрация - ако наистина сте мазохисти и искате да работите там, пишете).

Митко Ментата, представете си, щял да "затваря кръга". Това за непосветените означава "животновъдна ферма"-"мандра"-"магазин"-"ресторант" (кавичките в конкретния случай са напълно уместни, предполагам вече знаете защо ;)) Подобно начинание, сигурно се досещате, е възможно, ако работиш с хора, притежаващи качества като трудолюбие, морал, лоялност, природна интелигентност и много други, а такива кадри вече не се намират. Ако се намират, то те струват скъпо, а Митко Ментата е скръндза и не обича да плаща. Свидят му се дори средствата за "оръдия на труда" и съществуването на чисто битово ниво. Освен това, тъпо но упорито отказва да разбере, че екип за такъв проект се привлича на първо място с доверие, създаване на трайно усещане за съпричастие към целта, което е много близо до усещането за семейство, а малко работодатели притежават тази способност. Затова, когато работещите за него се светнат, че всъщност срещу тях стои един изпечен лъжец и започнат да реагират съответно, Митко Ментата започва да се дразни, че вече придобилите имунитет към лъжите му служители, подлагат на съмнение всичко, което каже и започва да гледа страшно, като един типичен селяндурски кратун-тарикат, какъвто всъщност е, но неистово се опитва да го прикрие. Когато страшният поглед престане да действа върху горките хора, се стига до фазата "глава в пясъка". Телефоните престават да звънят, за кратко безумните изисквания и претенции спират да валят и настъпва тишина, защото шефът е "по срещи". Много важни срещи (МВС).

В следващата история ще ви разкажа под какво всъщност фирмено име и зад кого се крие въпросният менте-работодател, защото много ми се иска да събера впечатления и от други хора, имали нещастието да му се доверят. Засега събирам факти, гледам разказващите да ги подкрепят и с доказателства (за да не вземат да ни обвинят в някакви гадни и подмолни работи), малко по-нататък ще ги разкажа и на вас, за да не стоите "на тъмно". А вие, докато чакате продължението и случайно се трудите в животновъдния сектор като наемна работна ръка, внимавайте когато се срещате с поредния кандидат-работодател и ако се казва Митко, хубавичко си опичайте акъла! Да не кажете, че не съм ви предупредила?! Ако вече сте имали "щастието" да работите за него и искате да спрете тенденцията той и подобните нему да продължават да безобразничат и лъжат хората - пишете, особено ако имате доказателства. Ще учредим клуб "Пострадали от Митко Ментата и неговата Паралелна Вселена".

Междувременно, ако сте от онези, коректните работодатели, а не от вида на Митко Ментата, търсите кадърни хора и си плащате редовно (вместо да ги карате да се молят за нещо, което им се полага, просто защото е изработено и то добре), знайте че имам контакт с добри, млади професионалисти, които биха могли да са ви от полза, ако се занимавате с животновъдство. От тук нататък обаче договорите, които им се предлага да подпишат, първо ще минават през юрист ЧР (и това знаете какво е).

И накрая: за тези, които не са разбрали съкращенията, има Р Е Ч Н И К:
БВП - Брутен Вътрешен продукт
МВС - Много Важни Срещи
НВР - Негово Величество Работодателят
ПВММ - Паралелната Вселена на Митко Ментата
ПММНПВ - Пострадали от Митко Ментата и неговата Паралелна Вселена
РС - Реалният Свят
ЧР - Човешки Ресурси